Anbefalet af: Anbefalet/Omtalt af:
tv2
ekstra-bladet
politiken
jyllands-posten
Vi støtter:
ingenco2

Hvorfor skal man have et antivirus program?

Har du nogensinde spekuleret over hvorfor det er så vigtigt at have et anti-virus program? Så er du ikke alene. Men faktisk er det en rigtig god idé, at investere i sådan et. Ofte er det nemlig slet ikke til at vide, om en computer er inficereret med virus. Mange gange er computeren nemlig inficeret længe inden angrebet får reel betydning. Et antivirus program kan sikre, at computeren ikke bliver inficeret, og dermed ikke bliver angrebet. Et angreb kan betyde at personlige oplysninger bliver offentliggjort, at der stjæles personlige oplysninger, identitetstyveri eller at computeren simpelthen ikke fungerer længere.

Hvor og hvordan får du virus på din computer?

Du kan for eksempel få virus af at besøge forskellige hjemmesider. Et antivirus-program giver realtimescanning, hvilket vil sige, at hjemmesiden du besøger, bliver scannet. Programmet er altid tændt, og scanner derfor konstant for virus. På den måde slipper du for at huske på at tænde og slukke programmet. Virus kan også komme via e-mails. Hvis du åbner en vedhæftet fil fra en afsender du ikke kender, kan du risikere at denne er en hacker, og at din computer vil blive inficeret af virus af den ene eller anden art.

Hvilke typer af virus findes der?

Der findes mange forskellige typer af virus, men fælles er, at man ikke ønsker nogen af dem fordi de kan være ødelæggende.

En af de mest udbredte tyer er orme. Disse virker uafhængigt og kan spredes via adressebøger, e-mails og andet. At de virker uafhængigt betyder at de spreder sig selv. De har ofte egen SMTP-maskine, og kan derved sende sig selv videre gennem netop adressebøger, e-mails osv. Herudover findes der også orme, som ligger frit på nettet og søger efter computere der kan inficeres.

Trojanske heste er også en virus. Denne type gemmer sig i andre programmer, og laver her huller i sikkerhedssystemer, så andre koder kan installere sig selv. Trojanske heste er malware, som til forveksling ligner almindelige filer. Formålet for trojanske heste kan enten være overvågning eller at tilmelde computeren botnet.

Malware er en software, som har til formål at skade computeren. Malware er således en overordnet kategori, som indebærer forskellige typer. Eksempelvis trojanske heste, som nævnt ovenfor. Udover de trojanske heste, findes der også spyware, som derved også er en malware. Denne overvåger brugen af computeren, eksempelvis hvilke taster der trykkes på. Hertil er der Adware, som ofte kommer i forbindelse med spyware. Adware er som navnet indikerer, henvist til reklamer. Der vises reklamer på uhensigtsmæssige tidspunkter, eksempelvis hvis der kommer popup med reklamer, mens du arbejdet i et andet program. Keylogger er også en type virus. Det er et program, som kører konstant i baggrunden og overvåger alt, der registreres på computeren. Herunder passwords, brugernavne, kreditoplysninger osv.

Som nævnt tidligere findes der botnets, som computeren kan blive tilmeldt. Et botnet er et netværk af inficerede computere. Botnets kan eksempelvis ødelægge hjemmesider ved at hackeren instruerer alle computere i botnettet til at besøge en hjemmeside, og det kan ødelægge hjemmesiden fuldstændig.

Den sidste nævnte type af virus i denne artikel bliver ransomware. Ransomware er en type malware og er skadelig idet den holder din computer eller oplysninger, som ligger på computeren som gidsel. Du kan få dine oplysninger eller funktioner tilbage ved at betale en løsesum til hackeren.

Til toppen
Brug for hjælp?
Janus
Jeg sidder klar til at hjælpe dig!
Få hjælp til at vælge
Hej! Må jeg hjælpe dig med at finde et billigere mobilabonnement?
Hvilket mobilselskab har du i dag?
Hvor meget taletid har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Hvor meget data har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Lige et sidste spørgsmål :) Hvor meget betaler du for dit mobilabonnement per måned?
Tak for dine svar. Lad os se om det ikke er muligt for dig at spare penge på dit mobilabonnement. Jeg sender dig direkte til søgeresultatet når jeg har lavet søgningen for dig.