Mobiltelefoni i udlandet

Der sker meget på denne front i EU for tiden. Skal du ud og rejse inden afgifterne bliver fjernet? så læs med her, og kend dine forhåndsregler.

Det er altid rart, at få nogle gode råd med på vejen når det drejer sig om mobiltelefoni. Skal du ud og rejse inden vi går ind i det nye år, så læs med her. Der sker nemlig rigtig meget på denne front. Det skyldes at i det nye år bliver roamingafgifterne trappet gevaldigt ned ifølge EU-Kommissionen, og vil i 2017 bortfalde helt. Det glæder vi os til, men indtil da, kan du få gode råd om udenlandstelefoni med på vejen.

Mobiltelefoni i udlandet er som udgangspunkt ikke en billig fornøjelse. Det skyldes at du bliver takseret meget anderledes i udlandet, end din mobilabonnement hjemme i Danmark. Du skal dog huske at være opmærksom på, at alt efter hvilket EU-land du befinder dig i, vil dine takseringer være anderledes. Du skal også være opmærksom på, at takseringerne fra et EU-land til et ikke EU-land vil være forskellige.

Når du befinder dig udenfor et EU-land er der stor forskel på hvike takser du kan blive takseret med. Det afhænger specielt meget af, hvilket teleselskab din danske teleudbyder alliere sig med i det pågældende land. Det er derfor en god ide inden du tager afsted, hvis ikke det er et EU-land, at tjekke priserne på dit teleselskabs hjememside. Der er nemlig stor forskel på priserne, da teleselskaberne selv sætter deres priser.

Opkald i udlandet

Det er vigtigt at være opmærksom på, at når du ringer udenfor et EU-land eller specielt når folk ringer til dig, vil din telefonsvare gælde som et opkald. Det vil på denne måde komme til at koste dig penge når der efterlades en telefonsvare på din mobiltelefon. Det er derfor godt at være opmærksom på, at du skal slå din telefonsvare fra, hvis ikke du ønsker at betale for det i udlandet. Det kan for nogle have stor betydning, og for andre har det ikke den helt store betydninig. Opholder du dig dog i et ikke- EU-land i en længere periode, kan det være en god ide at slå din telefonsvare fra.

Indenfor EU

Opholder du dig indenfor EU, vil grænserne se anderledes ud. Det er her gratis at modtage telefonsvare. Befinder du dig derimod i et EU-land og gerne vil ringe til et andet EU-land (ikke Danmark), er den faste takst indtil 2017 2,24 kroner i minuttet. Når du modtager opkald fra Danmark eller omvendt, skal du dog kun betale 0,65 kroner i minuttet. SMS vil her typisk koste dig 0,75 kr. at sende, men det vil være gratis at modtage SMS'er.

Data

Nok den væsenligste del at have øje for når det gælder takseringer i udlandet er data. Dit dataforbrug i udlandet kan have stor indflydelse på den regning du kommer hjem til. Det kan derfor hurtigt blive en dyr omgang hvis ikke du er opmærksom. Ved data er der som opkald også stor forskel på takseringerne, alt efter om du er udenfor eller indenfor et EU-land. Det er derfor ligeledes her en god ide, at finde ud af hvordan priserne forholder sig inden du tager afsted, specielt hvs du rejser udenfor EU.

Befinder du dig dog i et EU-land vil løsningen være lettere. Du får både en SMS når du kommer til landet med hvilke takseringer der gælder. Din regning vil ligeledes heller ikke blive tårnhøj. Det skyldes at du højest kan bruge 466 kr. i alt på din mobilregning. Når du når 80% af dette beløb, vil du modtage en SMS fra dit danske teleselskab.

Brug Wi-Fi

Det ældste trick i bogen når det gælder data i udlandet er naturligvis Wi-Fi. De fleste hoteller tilbyder gratis Wi-Fi adgang, og ligeledes er der mange restaurenter i EU og udenfor EU, der har Wi-Fi adgang. Benyt dig derfor at de gratis hotspots hvis du vil undgå en stor regning når du kommer hjem. Specielt hvis du downloader apps eller andre større filer.

Bruger du denne løsning har du mulighed for, at bruge alt den data som du har lyst til gratis. Det er dog væsenligt at du husker at slå din mobiltelefon fra dataforbindelsen igen når du forlader Wi-Fi hotspottet. Det er derfor en stor fordel for dig når du rejser i udlandet, at kunne koble dig til Wi-Fi.

Mobil- og datapriserne i EU forsvinder

Roamingafgifterne forsvinder helt i 2017. Beslutningen har været en hemmelighed i en længere periode, men nu er det helt sikkert at roamingafgifterne forsvinder i 2017. Det betyder at alle priserne i EU vil blive det samme, og det endelig er slut med store regninger når du tager på ferie. EU-Kommissionen kom med denne offentliggørelse i slutningen af oktober 2016. De kommende to år, vil det dog stadig være en gradvis nedtrapning. Det sætter skub i et indre digitalt marked for EU.

Specielt de sydligt placerede lande er ikke helt tilfredse. Det skyldes at størstedelen af deres indtægter kommer fra roamingafgifter om sommeren, når turister fra nord drager sydpå. Teleselskaberne her hjemme drager dog også nytte af afgifterne. TDC har nemlig tidligere forklaret, at selskabet har EU-roaming-indtægter i størrelsesordnen mellem 200-300 millioner om året, og at denne indtjening nu vil falde væk fra 2017.

Dog er det en god nyhed for alle os roamingafgifterne påvirker, og vi glæder os til 2017. Det er dog vigtigt at have sine forhåndsregler som dem ovenfor, hvis du drager afsted på ferie inden 2017.

Vil du spare penge på dit mobilabonnement?

mp.dk har hjulpet mere end 500.000 danskere siden 2012 med at finde det billigste mobilabonnement. Prøv vores søgemaskine og se hvor mange penge du kan spare årligt ved at skifte til et billigere mobilabonnement i dag!

Sammenlign nu (Januar 2022 priser)