Anbefalet af: Anbefalet/Omtalt af:
tv2
ekstra-bladet
politiken
jyllands-posten
Vi støtter:
ingenco2

EU sætter en stopper for dyr roaming i EU fra 2017.

Om cirka et halvt andet år, er det slut med de dyre regninger på ferie og andre rejser i EU. Fra 15. juni 2017, skal det nemlig være frit at bruge sin mobiltelefon og bærbare computer i udlandet. Det kommer efter en nylig beslutning fra Europaparlamentet.

Inden 2017 vil der angiveligt ske nedsættelser. Den første kommer i april 2016, hvor en betydelig nedsættelse af priserne til brug af sin mobil og bærbar i EU vil ske. Derefter skulle der gerne være slut med roamingafgifterne.

Det betyder i sin helhed, at flere års slagsmål blandt EU-landende endelig kan ende. Ikke alle EU-lande er derfor lige begestret for tanken om at fjerne afgifterne, hvor især sydeuropæriske teleselsskaber tjener mange penge. Det skyldes blandt andet mængden af turister, som her er større end i Nordeuropa.

Væk med datapriserne

Det er hovedsagligt datapriserne der udgør den største procentdel af folks regninger, når de kommer hjem fra udandet. Derfor er det også denne del af regningen der får det største gok i nøden, når priserne bliver sænket i april 2016.

Forbuddet mod overpriserne gælder som sagt alle 28 EU-lande, men derudover også Norge, Island og Liechtenstein, som i dag følger lovgivningen uden at være medlem af EU.

Fra April 2016, må det højest koste 5 eurocent pr. minut, når man ringer, 2 eurcent for at sende en SMS-tekstbesked og 5 eurocent for at bruge sin internetforbindelse over mobilnettet. Denne sidstnævnte er et ordenligt gok i nøden, i forhold til hvad priserne i dag koster. Priserne for hvad det koster at blive ringet op, vil blive fastsat senere i år, og EU lover da også, at disse priser ligeledes vil være betrageteligt lavere.

En mulig genvej for hårdtramte teleselskaber

I aftalen mellem Europaparlamentet og EU-Kommissionen, findes der dog en kattelem for visse teleselskaber. For kan et teleselskab bevise, at de ikke kan dække deres omkostninger, netop fordi roamingafgiftsindtægterne forsvinder, og det derudover påvirkser priserne i hjemlandet generelt, kan denne nationale telemyndighed tillade, at tage en minimum ekstrapris.

Derudover har teleselskaberne dog stadig mulighed for at sige stop for den gratis brug, hvis der f.eks. findes en uhæmmet brug af data, hvor en forbindels måske står åbent konstant.

EU har efter vedtagelsen at den frie EU roaming afgjort, at alle skal have lige ret til at komme på nettet. Det bliver altså forbundt at blokere indhold, applikationer eller tjenester, samt at sætte farten ned og dermed give nogen en fordel frem for andre. Det bliver beskrevet under ordet - Netneutralitet- og vil angiveligt blive til en lov, hvis alt tillader det.

Igennem mange år har EU tvangsnedsat roamingpriserne, hvor i år var første gang de ikke gjorde det.

Til toppen
Brug for hjælp?
Janus
Jeg sidder klar til at hjælpe dig!
Få hjælp til at vælge
Hej! Må jeg hjælpe dig med at finde et billigere mobilabonnement?
Hvilket mobilselskab har du i dag?
Hvor meget taletid har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Hvor meget data har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Lige et sidste spørgsmål :) Hvor meget betaler du for dit mobilabonnement per måned?
Tak for dine svar. Lad os se om det ikke er muligt for dig at spare penge på dit mobilabonnement. Jeg sender dig direkte til søgeresultatet når jeg har lavet søgningen for dig.