Andelsboligkøb? Det skal du vide inden du går igang

Få et overblik over fordele og ulemper ved køb af en andelsbolig, samt give dig nogle gode råd til, hvad du skal være opmærksom på forud for et evt. køb.

I denne artikel vil vi give dig et overblik over fordele og ulemper ved køb af en andelsbolig, samt give dig nogle gode råd til, hvad du skal være opmærksom på og undersøge forud for købet. Emnet i dag bliver derfor lidt anderledes end hvad vi normalt plejer at skrive om, nemlig mobilabonnementer og mobiltelefoni.

Hvad er en andelsbolig?

Men hvad er en andelsbolig egentlig? En andelsbolig er en bolig, som er ejet af en andelsboligforening. Det vil sige, at når du køber en andel i andelsboligforeningen bliver du andelshaver i foreningen, og har således ret til en af andelsboligforeningens andelsboliger. Det kan umiddelbart synes som en kringlet forklaring på, hvad en andelsbolig er, og det kan imidlertid også forklares mere simpelt: Helt kort betyder det, at du ved købet af en andelsbolig køber en andel af andelsboligforeningen. Med købet af en andelsbolig får man også medbestemmelsesret i andelsforeningens anliggender, som typisk sker i forbindelse med en årlig generalforsamling.

En andelsbolig kan beskrives som en mellemting mellem en ejerbolig og en lejebolig. Når du køber en ejerbolig bliver du selvstændig ejer af ejendommen. Sådan fungerer det ikke med en andelsbolig. Her køber du dig ind i et fællesskab, hvor man er fælles om andelsboligforeningens forpligtelser. I en andelsbolig betaler man husleje, ligesom man gør i en lejebolig. Forskellen er dog, at du i en lejebolig ikke ejer din bolig, hverken helt eller delvist. Huslejen går i en andelsbolig går dog ikke til en udlejer, men derimod dækker huslejen over den finansiering, som foreningen har etableret for at bygge andelsboligforeningens ejendomme.

Resten af artiklen vil omhandle nogle tips til, hvad du skal undersøge forud for købet af en andelsbolig.

Tjek foreningens regnskaber

For det første er det en god ide, at du undersøger andelsforeningens regnskaber, når du har fundet en bolig, som du overvejer at købe. Her skal man kigge på, om foreningens økonomi er sund og god. Derudover skal man også tjekke, hvor meget foreningen har gældssat sig. For lægmand kan det være svært at vurdere, hvornår en forening har gældssat sig for meget i forhold til, hvor stor en risiko man er villig til at løbe. Man kan dog benytte sig af nogle tommelfingerregler, som kan hjælpe én lidt på vej:

  • Hvis en forening har en gældssætning på mellem 0 og 30 procent af ejendommens vurdering er det en meget sund økonomi. Disse foreningen ser man dog ikke mange af på markedet.

  • Hvis foreningen har en gældssætning på mellem 30 og 50 procent er det ligeledes et tegn på en sund økonomi. Hvis den overstiger de 50 procent skal man begynde at være varsom.

  • Man kan af og til støde på foreninger, som har en gældssætning på over 75 procent af ejendommens værdi. Dette betyder, at der næsten ingen friværdi er tilbage i ejendommen, og i disse tilfælde skal man være opmærksom.

Det er vigtigt at huske på, at en høj gældssætning ikke er lig med en usund forening. Det man skal være sig bevidst er, at jo højere en gældssætning andelsboligforeningen har, desto større en risiko løber man.

Tjek finansieringen

Det næste skridt er at undersøge finansieringen. Det vil sige, at man skal kigge på, hvilken type lån foreningen har optaget. Har foreningen et fastforrentet lån betyder det, at renten ikke ændrer sig i lånets løbetid. Disse lån kan være dyrere end andre typer af lån, men er mere pålidelig end et lån med fleksibel rente. Hvis en forening har optaget lån med fast rente indikerer det, at man gerne vil spare op og nedbringe gælden.

En anden type lån er lån med en fleksibel rente. Disse lån vil typisk være billigere ved stiftelsen end de fastforrentede lån. Til trods for, at lån med en variabel rente er billiger som udgangspunkt kan man ikke vide sig sikker på, at renten ikke stiger. Hvis renten stiger, så kan man ende ud med et rigtig dyrt lån, og dermed vil dine boligomkostninger også stige.

Du skal huske på, at selvom du har en klar forestilling omkring, hvordan foreningen burde finansieres har alle andelshavere medbestemmelse. Det er altså flertallet, som bestemmer, og du kan derfor risikere at din finansieringsideologi ikke stemmer overens med resten af foreningens, hvilket er en risiko man skal være sig bevidst.

Vi anbefaler du altid tjekker hvordan afdragene på et andelsboliglån kommer til at foreligge ved at klikke dig ind pålaaneberegneren.dk. De har også skrevet en lang udførlig beskrivelse af hvad de mener du specielt skal værk opmærksom på i forbindelse med finansiering af din nye andelsbolig. Dette kan du læse mere om her.

Undersøg hvad pengene bruges til

Som tidligere nævnt betaler man husleje, eller boligafgift, når man er medlem af en andelsboligforening. Selvom det kan være lokkende med en lav boligafgift er det imidlertid ikke udelukkende dette, man bør fokusere på. Det afgørende er, hvad pengene bliver brugt til, hvorfor man bør kigge på dette. Helt præcist skal man kigge på, hvor stor en del af ydelsen, der går til vedligeholdelse af bygningen, man skal bo i. Hvis størstedelen af ydelsen går til vedligeholdelse, og foreningen ikke afdrager på gælden betyder det, at man gælden bevares og efterlades til fremtidige ejere.

Et godt råd i denne forbindelse er at gå nogle år tilbage - for eksempel 5 - og se, hvad pengene historisk er blevet brugt på. Hvis afgiften har været meget lav, kan det være et tegn på, at man har prioriteret lavere boligafgifter i stedet for at afdrage på gælden. Gælden skal dog betales tilbage på et tidspunkt, og i disse tilfælde vil fremtidige ejere komme til at stå tilbage med en større regning end nødvendigt.

Tjek vedtægterne

I vedtægterne står mange af de regler og retningslinjer, som foreningen har vedtaget, og vigtigst: hvordan du hæfter økonomisk. Typisk vil du ikke hæfte for mere end dit indskud, hvis foreningens økonomi bryder sammen. I nogle tilfælde vil man dog komme ud for, at man hæfter for hele sin formue for en bestemt andel af gælden. I yderste konsekvens vil man ifølge vedtægterne hæfte solidarisk for hele foreningens gæld med hele sin formue. Det vil sige, at man risikerer at miste hele sin formue, hvis foreningen går under.

Find en rådgiver

Som det fremgår af denne artikelserie kan det være omfangsrigt og uoverskueligt at danne sig det fulde overblik over fordele og risici ved et køb af en andelsbolig. Derfor er et sidste råd også at finde en boligadvokat, som kan vejlede en gennem processen. Hvis du ønsker at få foretaget økonomiske beregninger, som boligadvokaten ikke kan foretage, kan du eventuelt supplere med en rådgiver. Så skulle du være dækket godt ind, og du kan med ro i maven købe dig en andelsbolig.

Vil du spare penge på dit mobilabonnement?

mp.dk har hjulpet mere end 500.000 danskere siden 2012 med at finde det billigste mobilabonnement. Prøv vores søgemaskine og se hvor mange penge du kan spare årligt ved at skifte til et billigere mobilabonnement i dag!

Sammenlign nu (December 2021 priser)