Anbefalet af: Anbefalet/Omtalt af:
tv2
ekstra-bladet
politiken
jyllands-posten
Vi støtter:
ingenco2

EU afskaffer roaming afgifter på ferien

Tidligere kunne det hurtigt blive en meget bekostelig affære at benytte mobilen, når man bevægede sig uden for Danmarks landegrænser, hvis man ikke lige fik slået telefonsvar og dataroaming fra inden rejsen. Men inden for de seneste år er mange mobiloperatører begyndt at tilbyde deres kunder tillægspakker til deres mobilabonnementer med billig udlandstelefoni, mens andre operatører har valgt at inkludere udlandstelefoni som en fast ydelse i deres mobilabonnementer.

Men det er snart ikke længere aktuelt, for fra 2017 kommer du til at kunne bruge din mobil i andre EU lande på samme vilkår som i Danmark

Ny lovgivning fra 2017

I 2007 blev der indført en Eurotarif-takst, som satte en maksgrænse for, hvor meget mobiloperatører må opkræve for udlandsopkald inden for EU. Eurotariffen har senere hen også sat et loft på afgifterne for sms- og databrug i EU lande. Makspriserne er blevet nedsat løbende, og de blev senest nedsat i udgangen af april 2016.

Men fra 2017 skal det være helt slut med merbetaling for at bruge mobilen i andre EU lande. EU-parlamentet har besluttet, at det fra midten af 2017 skal koste det samme at bruge telefonen i andre EU-lande, som det koster at bruge telefonen i sit hjemland. Initiativet bygger på en lovgivning, der fuldstændig forbyder mobiloperatører at opkræve ekstra afgifter for sms’er, data og opkald.

Den nye lov sikrer samtidig også, at udbyderne i fremtiden skal behandle al datatrafik ens. Det vil altså ikke længere være tilladt at blokere eller forsinke indhold fra bestemte modtagere eller afsendere, medmindre der er tale om ulovligt indhold eller hackerangreb. Det betyder, at du inden længe vil kunne bruge din mobiltelefon nøjagtig som i Danmark, uden at bekymre dig om afgifter og merbetaling.

Når du rejser uden for EU

Lovgivningen kommer kun til at gælde for EU lande, og du skal derfor stadig være opmærksom, når du bruger din mobil i lande uden for EU. Din udbyder vil derfor stadig være forpligtiget til at sende dig en sms, hvor du oplyses om priserne for opkald, sms og data i det gældende land.

De fleste hoteller, cafeer og restauranter i udlandet tilbyder deres gæster gratis WiFi, men hvis du også gerne vil bruge mobilen, når du ikke befinder dig nær et WiFi hotspot, kan det stadigvæk være en fordel at tilkøbe udlandstelefoni hos din udbyder, eller undersøge om dit mobilabonnement i forvejen inkluderer data, opkald og sms uden merbetaling i det pågældende land.

Hvis udlandstelefoni i det land du rejser til ikke allerede er inkluderet i dit mobilabonnement, kan du alternativt også købe et simkort i det land du rejser til. Det er dog kun en fordel, hvis du skal primært skal bruge din telefon til at kontakte lokale telefonnumre, da du vil blive opkrævet mere for at ringe eller sms’e til danske numre. Din danske udbyder kan derudover også ofte tilbyde dig billigere data, hvis du køber dig til en pakke med udlandstelefoni inden din rejse.

Til toppen
Brug for hjælp?
Janus
Jeg sidder klar til at hjælpe dig!
Få hjælp til at vælge
Hej! Må jeg hjælpe dig med at finde et billigere mobilabonnement?
Hvilket mobilselskab har du i dag?
Hvor meget taletid har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Hvor meget data har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Lige et sidste spørgsmål :) Hvor meget betaler du for dit mobilabonnement per måned?
Tak for dine svar. Lad os se om det ikke er muligt for dig at spare penge på dit mobilabonnement. Jeg sender dig direkte til søgeresultatet når jeg har lavet søgningen for dig.