Anbefalet af: Anbefalet/Omtalt af:
tv2
ekstra-bladet
politiken
jyllands-posten
Vi støtter:
ingenco2

Skal jeg vælger fiber- eller mobilt bredbånd?

De fleste husstande i Danmark benytter sig i dag af internettets mange muligheder. I 2014 havde hele 93% af den danske befolkning adgang til internettet i deres hjem. Med både nem-id, skoleportaler og anden nødvendig brug af internettet, er det mere eller mindre uundgåeligt at have adgang og opkobling til det i sit hjem. Spørgsmålet er så blot, hvilken form for bredbånd, der er den rette for dig?

De to typer internetløsninger, som især vinder popularitet hos de fleste, er fibernettet og det mobile bredbånd. Fibernettet er nedgravede kabler, der består af optiske fibre, som sikrer stabilitet og hurtigt internet. Mobilt bredbånd er i stedet uden diverse former for ledninger og kabler, som giver dig fleksibilitet på grund af muligheden for at tage internettet med dig på farten. Det er altså to forskellige typer internet, som har hver sine fordele og ulemper.

Fibernettet er kendt for sin stabilitet og effektivitet. Stabiliteten sikres blandt andet på grund af den symmetriske båndbredde, som betyder, at du kan downloade og uploade med samme stabile hastighed. Fibernettet er dog baseret på nedgravede kabler, hvilket gør, at det muligvis ikke er tilgængeligt for alle. Du skal enten være i den situation, at du bor i et områder, hvor der er fiberkabler nedgravet, eller også skal du selv i gang med nedgravningen og installationen af fibernettet.

Det mobile bredbånd minder om dataforbruget i ens mobilabonnement. Her er bredbåndet ikke opkoblet en bestemt husstand, men er i stedet transportabelt. Internettet tilgås ved brug af simkort, usb-modem eller en WiFi-router, som både fås som trådløs, der skal oplades, eller som de traditionelle routere, der er koblet til et strømstik. Det forandrede ved denne router, i forhold til de traditionelle, er dog, at du kan benytte den uanset, hvor du er, bare du er i nærhed af et strømstik. Der skal altså ikke andre kabler til, for at få internetforbindelse. Derfor er denne løsning optimal, hvis du ønsker at tage internettet med dig i sommerhuset, toget eller andre situationer, hvor du er på farten. Det negative ved det mobile bredbånd er dog, at du ikke er sikret et fuldstændigt stabilt internet, da det afhænger af kvaliteten og udbredelsen af det valgte netværk.

Man kan altså samlet sige, at de to former for internetløsninger appellerer til to forskellige typer af internetforbrug. Hvis du ofte har behov for at kunne tage internettet med dig på farten, og befinder dig i områder, hvor der er god netværksdækning, er det mobile bredbånd højst sandsynligt den optimale løsning for dig. Men benytter du dig i stedet mest af internettet derhjemme, og har behov for et stabilt og hurtigt internet, så er fibernettet formentligt det bedste valg. Savner du hjælp til at finde det for dig mest optimale internet er der hjælp at hente her.

Til toppen
Brug for hjælp?
Janus
Jeg sidder klar til at hjælpe dig!
Få hjælp til at vælge
Hej! Må jeg hjælpe dig med at finde et billigere mobilabonnement?
Hvilket mobilselskab har du i dag?
Hvor meget taletid har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Hvor meget data har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Lige et sidste spørgsmål :) Hvor meget betaler du for dit mobilabonnement per måned?
Tak for dine svar. Lad os se om det ikke er muligt for dig at spare penge på dit mobilabonnement. Jeg sender dig direkte til søgeresultatet når jeg har lavet søgningen for dig.