Skal jeg vælger fiber- eller mobilt bredbånd?

Langt de fleste husstande benytter sig af internettets mange muligheder og det er blot spørgsmålet om hvilken form der er mest optimal for den enkelte

Billigste mobilabonnement? OiSTER har altid attraktive tilbud - Se deres priser her

De fleste husstande i Danmark benytter sig i dag af internettets mange muligheder. I 2014 havde hele 93% af den danske befolkning adgang til internettet i deres hjem. Med både nem-id, skoleportaler og anden nødvendig brug af internettet, er det mere eller mindre uundgåeligt at have adgang og opkobling til det i sit hjem. Spørgsmålet er så blot, hvilken form for bredbånd, der er den rette for dig?

De to typer internetløsninger, som især vinder popularitet hos de fleste, er fibernettet og det mobile bredbånd. Fibernettet er nedgravede kabler, der består af optiske fibre, som sikrer stabilitet og hurtigt internet. Mobilt bredbånd er i stedet uden diverse former for ledninger og kabler, som giver dig fleksibilitet på grund af muligheden for at tage internettet med dig på farten. Det er altså to forskellige typer internet, som har hver sine fordele og ulemper.

Fibernettet er kendt for sin stabilitet og effektivitet. Stabiliteten sikres blandt andet på grund af den symmetriske båndbredde, som betyder, at du kan downloade og uploade med samme stabile hastighed. Fibernettet er dog baseret på nedgravede kabler, hvilket gør, at det muligvis ikke er tilgængeligt for alle. Du skal enten være i den situation, at du bor i et områder, hvor der er fiberkabler nedgravet, eller også skal du selv i gang med nedgravningen og installationen af fibernettet.

Dataforbrug i mobilabonnement

Det mobile bredbånd minder om dataforbruget i ens mobilabonnement. Her er bredbåndet ikke opkoblet en bestemt husstand, men er i stedet transportabelt. Internettet tilgås ved brug af simkort, usb-modem eller en WiFi-router, som både fås som trådløs, der skal oplades, eller som de traditionelle routere, der er koblet til et strømstik. Det forandrede ved denne router, i forhold til de traditionelle, er dog, at du kan benytte den uanset, hvor du er, bare du er i nærhed af et strømstik. Der skal altså ikke andre kabler til, for at få internetforbindelse. Derfor er denne løsning optimal, hvis du ønsker at tage internettet med dig i sommerhuset, toget eller andre situationer, hvor du er på farten. Det negative ved det mobile bredbånd er dog, at du ikke er sikret et fuldstændigt stabilt internet, da det afhænger af kvaliteten og udbredelsen af det valgte netværk.

Man kan altså samlet sige, at de to former for internetløsninger appellerer til to forskellige typer af internetforbrug. Hvis du ofte har behov for at kunne tage internettet med dig på farten, og befinder dig i områder, hvor der er god netværksdækning, er det mobile bredbånd højst sandsynligt den optimale løsning for dig. Men benytter du dig i stedet mest af internettet derhjemme, og har behov for et stabilt og hurtigt internet, så er fibernettet formentligt det bedste valg. Savner du hjælp til at finde det for dig mest optimale internet er der hjælp at hente her.

Vil du spare penge på dit mobilabonnement?

mp.dk har hjulpet mere end 500.000 danskere siden 2012 med at finde det billigste mobilabonnement. Prøv vores søgemaskine og se hvor mange penge du kan spare årligt ved at skifte til et billigere mobilabonnement i dag!

Sammenlign nu (Oktober 2021 priser)