Anbefalet af: Anbefalet/Omtalt af:
tv2
ekstra-bladet
politiken
jyllands-posten
Vi støtter:
ingenco2

MobilePay har åbnet for debatten: Er fremtidens samfund uden papirpenge?

For blot en håndfuld år siden ville ideen om et samfund uden fysiske kontanter have været ren utopi. Men med den nuværende far på den teknologiske udvikling, der de seneste år har givet os adskillige alternativer til papirpengene, virker idéen nu mere realistisk end nogensinde før.

Med den voldsomt populære mobil-app ’MobilePay’ har Danske Bank revolutioneret den måde, vi danskere tænker pengeoverførsler og transaktioner på. Mere end tre millioner forbrugere i Danmark har allerede hentet applikationen, og her tre år efter dens indtræden på markedet bare stiger og stiger det beløb, der dagligt går igennem det mobile betalingssystem.

Men MobilePay har ikke kun revolutioneret den måde vi betaler på, den har ligeledes åbnet op for debatten om et samfund uden fysiske papirpenge. For hvis alt kan klares ved hjælp af en smartphone eller computer, hvorfor skal vi så overhovedet have de bakteriefyldte pengesedler og mønter frem, når vi skal lave en handel?

”Lige siden Dankortet blev hvermandseje, har vi båret rundt på færre og færre kontanter. Og det er mit gæt, at mange mennesker i dag går gennem livet uden overhovedet at have mønter og sedler på sig,” siger Cornelius Olesen formand for Ingeniørforeningens Erhvervs- og Vækstudvalg til IDA’s hjemmeside.

Forbrugerrådet Tænk har endvidere meddelt, at danskernes brug af kontantbetaling er faldet fra 80 til 25 procent af alle betalinger i årene 1990 til 2012.

Skeptisk holdning fra Ældresagen

Det er dog ikke alle, der er lige glade for ideen om et pengeløst samfund. Især fra foreningen Ældresagen har der været stor kritik af ideen om et fremtidigt samfund uden kontanter. De kalder ideen både diskriminerende og usympatisk, og mener det vil ramme ældre og svage borgere, der ikke har fulgt med den teknologiske udvikling i samfundet.

”Forbrugere og svage borgere, som er vant til at bruge kontanter, bliver stillet i en vanskelig situation. Det er den måde de har overblik over deres økonomi på. De kan have svært ved at overskue, hvis det foregår elektronisk,” siger underdirektør i Ældresagen Michael Teit Nielsen til deres egen hjemmeside.

Underdirektøren påpeger desuden, at der kan være mange årsager til, at man nogle gange foretrækker kontanter frem for kreditkortet.

”Nogle har svært ved at huske pinkoder, andre bange for at blive overvåget, fordi de efterlader elektroniske fodspor ved betaling med eksempelvis dankort. Det er fuldstændig legitime grunde, så man skal ikke bare sige, at de borgere er dumme eller gamle, og at nu må de tage sig sammen,” siger Michael Teit Nielsen til Berlingske Tidende.

Facts om danskernes betalingsvaner og ’det pengeløse samfund’

- Danskerne omsætter for godt 30 mia. om måneden på dankortsterminalerne.

- Der bliver månedligt overført for 121 mio. på Danske Banks applikation MobilePay.

- 20 procent af alle overførsler sker ved kontant betaling (2012-tal).

- Både Finansrådet og Dansk Erhverv støtter idéen om, at butikker i fremtiden må afvise kontanter som betalingsmiddel.

- Betalingsloven står til at blive revideret i 2017.

Til toppen
Brug for hjælp?
Janus
Jeg sidder klar til at hjælpe dig!
Få hjælp til at vælge
Hej! Må jeg hjælpe dig med at finde et billigere mobilabonnement?
Hvilket mobilselskab har du i dag?
Hvor meget taletid har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Hvor meget data har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Lige et sidste spørgsmål :) Hvor meget betaler du for dit mobilabonnement per måned?
Tak for dine svar. Lad os se om det ikke er muligt for dig at spare penge på dit mobilabonnement. Jeg sender dig direkte til søgeresultatet når jeg har lavet søgningen for dig.