Hvilken internethastighed skal jeg vælge?

Det er en svær proces at vælge den rigtige internetforbindelse og udviklingen går rigtig stærkt - er det mobilt eller fast der skal vælges?

At vælge den helt rigtige internethastighed til sit behov kan være en besværlig proces. Dengang man overgik fra de gamle 56k-modems til bredbånd var det meget almindeligt med hastigheder, der lå under 1mbit/s.

Sidenhen er udviklingen gået stærkt, og internethastigheder rangerer pt. i mellem alt lige fra 10mbit/s og op til 1.000mbit/s. Den hurtige udvikling gør det svært for den gængse forbruger at afgøre, hvilken opkobling som er bedst egnet til dem. Det skyldes også, at de hurtigere forbindelser har låst op for nye anvendelsesmuligheder, hvor især streaming af video og lyd er blevet populært.

I denne artikel kan du få en god fornemmelse af hvilken internethastighed, der er optimal for dig at vælge. Internethastighed er opdelt i to kategorier; download- og upload-hastighed. Download-hastighed er hvor hurtigt, du modtager data, og upload-hastighed er tilsvarende hvor hurtigt, du sender data. Ofte er der markant forskel på hastigheden for download og upload, hvorfor det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken linje man betaler for. Det er primært download-hastigheden, der vil være afgørende for din internetoplevelse, men upload-hastigheden har relevans for dig, hvis du eksempelvis sender filer online eller foretager videoopkald.

0-10mbit/s: Denne hastighed er i den lave ende af spektret, og det er svært at finde forbindelser i dag, som ligger under de 10mbit/s. Denne opkobling er henvendt til de forbrugere, som benytter sig af internettet i et simpelt omfang. Det er et fornuftigt valg, hvis man blot benytter sig af netbank, Facebook, læser nyheder online og tjekker mails. Det forudsætter dog, at man ikke er opkoblet med flere end 2-3 enheder ad gangen. Vælger man en 10mbit/s forbindelse, er det sågar muligt at streame lyd og video i et mindre omfang. Denne hastighed er oplagt for eksempelvis pensionister med et lille behov.

10-20mbit/s: Her er der tale om en fornuftig og hurtig linje, som især internetudbydere med kobberkabler reklamerer med. Forbindelsen er henvendt til forbrugere, hvor man har behov for at kunne være koblet på nettet flere ad gangen. Det fungerer, hvis man har 3-5 enheder, der benytter sig af nettet samtidigt. Opkoblingen er også god til streaming af HD-indhold, men vil højest tillade streaming på to apparater samtidigt, såfremt man ønsker en god kvalitet. Denne hastighed er oplagt for eksempelvis familier med mindre børn.

30mbit/s: Herfra og opefter er der tale om hastigheder, der kan klare de fleste udfordringer i dagligdagen. Forbindelsen er henvendt til forbrugere med et aktivt internetforbrug. Det er en glimrende hastighed, hvis man er tilkoblet på flere computere ad gangen og også benytter Wi-Fi på tablet og smartphones. Derudover kan man sagtens streame i HD-kvalitet i flere af husets rum, og det er også oplagt til gaming på PC eller spillekonsol. Denne hastighed er oplagt for eksempelvis familier med teenagebørn, hvor alle skal kunne benytte linjen samtidigt til surf, streaming og spil.

50mbit/s og over: Dette er en lynhurtig linje, som kan trække de mest omfattende opgaver, en almindelig forbruger stiller som krav. Denne forbindelse er henvendt til forbrugere med et stort interforbrug og krav om hurtig adgang. Tilkoblingen kan håndtere HD-streaming på 6-7 skærme ad gangen og kan sågar håndtere streaming i 4K-format. Det er dog ikke alle, der kan modtage så hurtige forbindelser. 50mbit-linjer (og derover) er primært kun tilgængeligt i områder, hvor der er udbredt fibernet eller via kabel-tv udbydere. Enkelte steder er det muligt at modtage via kobberkabler, men det er stærkt begrænset hvor. Denne hastighed er fornuftig, hvis man henter store filer ned fra internettet, streamer HD-indhold (eller 4K) i flere rum og har alle sine enheder tilkoblet forbindelsen samtidigt.

Det rette valg kræver et vist overblik og du kan hente hjælp her, hvor du kan beregne den optimale pris for netop dit behov - let og enkelt.

Vil du spare penge på dit mobilabonnement?

mp.dk har hjulpet mere end 500.000 danskere siden 2012 med at finde det billigste mobilabonnement. Prøv vores søgemaskine og se hvor mange penge du kan spare årligt ved at skifte til et billigere mobilabonnement i dag!

Sammenlign nu (Oktober 2021 priser)