Anbefalet af: Anbefalet/Omtalt af:
tv2
ekstra-bladet
politiken
jyllands-posten
Vi støtter:
ingenco2

Kender Google alle vore hemmeligheder?

Google er blevet alle-mands-eje og alle-mands-søgemaskine. Vi bruger den alle sammen, når vi har brug for hjælp i forskellige versioner og mængder. Det kan være til at finde en opskrift, søge efter fakta eller mangler inspiration til den kommende ferie. Men ligesom Google ved meget om alt og intet, så ved søgemaskinen også meget om dig. Google gemmer nemlig hver en søgning, og hver en annonce du har klikket på som oplysninger om dig. Denne information bruges til at danne et billede af dig som person og forbruger, for at tilpasse de forskellige annoncer, så de hermed kan tjene flere penge på annoncer, der er rettet direkte mod dig.

Men det er ikke blot gennem direkte søgninger og annonceklik på Googles ”egen” side, at de tilegner sig information om dig. Det sker også gennem Youtube og Google Maps, samt gennem nogle af de mange annoncer, der er på diverse hjemmesider, da Google ofte er ejer af disse.

Du kan få indsigt i, hvad Google egentlig ved om dig ved at finde din historik. Når du har foretaget en helt almindelig google-søgning, finder du i højre hjørne et tandhjul. Trykker du på dette, og dernæst på ”historik”, får du mulighed for at se alle de oplysninger Google har om dig og se al din aktivitet. Herinde har du også mulighed for at slette konkrete elementer eller ændre på dine indstillinger, og dermed have indflydelse på, hvilke oplysninger Google skal samle om dig.

Denne historik fører dig altså til Googles nye feature ”Min Aktivitet”, som kan være en vild og måske en anelse provokerende oplevelse at få indblik i. Du har som sagt mulighed for at slette alle oplysninger om dig, hvis du ikke ønsker at Google skal benytte disse til at danne en profil af dig.
Det er en temperamentssag, om man ønsker, at Google skal have disse oplysninger. På den ene side kan informationen målrette reklamer og annoncer, så de er bedst muligt tilpasset dig. Hvis du ofte søger på kattefoder, vil du i større grad se annoncer for dette frem for eksempelvis børnetøj. Det betyder altså, at de reklamer, som du ser uanset hvad, passer til dit behov og din efterspørgsel.

Konsekvensen ved at Google kender til denne information er i stedet, at du kan have en følelse af, at din personlige grænse og din anonymitet bliver overtrådt. Ved at slette informationen og ændre indstillingerne minimerer du også din position i et reklamesystem, der har forbrug i højsædet.

Som bruger af digitale muligheder og internettet, er det svært at bibeholde en fuldstændig anonymitet, men du har som beskrevet mulighed for at påvirke det i en lille grad, ved at ændre på indstillingerne i ”Min Aktivitet”, og dermed få en smule medbestemmelse og mindre blottelse.

Til toppen
Brug for hjælp?
Janus
Jeg sidder klar til at hjælpe dig!
Få hjælp til at vælge
Hej! Må jeg hjælpe dig med at finde et billigere mobilabonnement?
Hvilket mobilselskab har du i dag?
Hvor meget taletid har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Hvor meget data har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Lige et sidste spørgsmål :) Hvor meget betaler du for dit mobilabonnement per måned?
Tak for dine svar. Lad os se om det ikke er muligt for dig at spare penge på dit mobilabonnement. Jeg sender dig direkte til søgeresultatet når jeg har lavet søgningen for dig.