Magrethe Vestager udtaler sig om prisstigninger

"Ved en fusion var mobilpriserne steget endnu mere." Sådan svarer Vestager nu tilbage på de stigende mobilpriser i Danmark.

EUs konkurrencekommisær, Margrethe Vestager, fortryder ikke hun tidligere på året spændte ben for en fusion mellem nogle af Danmarks største telselskaber, nemlig Telia og Telenor Danmark. Priserne på mobilabonnementer stiger nu mere end forventet efter fusionen. Grundlaget for ikke at fusionere de to topselskaber, var dengang en begrundelse for, at priserne på markedet ville stige for meget. Nu er priserne alligevel steget, men Margrethe Vestager fortryder intet, forklare hun til business.dk.

Analytikere mener dog, at med de stigende priser i Danmark, er der mulighed for, at nye rebeller kan trænge ind og genoptage den mobilkrig, som har været kendetegnet på det danske mobilmarked de seneste år.

Margrethe Vestager udtaler således "Det var det helt rigtige at standse fusionen mellem Telia og Telenor i Danmark - ellers ville de prisstigninger, som danskerne nu oplever på mobilabonnementerne i kølvandet på det aflyste ægteskab, have været endnu større."

Telia og Telenor der selv afblæste fusionen inden Magrethe Vestager gjorde det, mente at de strenge EU-krav var umulige for dem at leve op til. Derved så de to selskaber ikke længere at fusionen var fornuftig eller tilstrækkelig holdbar.

Prisstigninger kan ses fra to synspunkter

Senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank er kun delvis enig med Margrethe Vestager, og udtaler således til business.dk, "Hun kan selvfølgelig godt have en pointe, men sagen kan ses fra to sider. Med et duopol - TDC og en fusioneret Telia/Telenor - er det nemmere ikke direkte at koordinere prisstigninger, men istedet at blive enige om dem uden at tale med hinanden. Jeg har dog stadig det syndspunkt, at når man ikke tillader, at markedet i Danmark konsolideres, så giver man ikke aktørerne ret mange andre muligheder for at konkurrere, end på prisen."

Han forklarer derfor yderligere, at Telia og Telenor skal føle sig heldige, grundet TDCs dårlige indtjening, og deres eneste mulighed nu er, at sætte priserne op på markedet.

Forhandlingerne tegnede lovende

I anden omgang af forhandlingerne mellem Telia/Telenor og Margrethe Vestager, mener hun at det gik lovende. "Der kom indrømmelser både fra Telia og fra Telenors side. bl.a. frasalg af Telenors lavprisselskab Bibob, og et endnu større krav om plads til Telia og Telenors fælles mobilnet i Danmark. Det tegnede derfor lovende. Det fine ved det danske marked er dog, at man med aftaler om at dele netværk allerede her høster nogle meget fine effektiviseringsgevinster uden at ofre konkurrencen i detailleddet. Dette er både til stor gavn for kunderne, og for de virksomheder som Telia og Telenor deler deres net med.

Positive følger af prisstigninger i Danmark

EU kommisæren ser dog også positive følger af prisstigningerne. Hun udpejer blandt andet muligheden for, at de gennem mange år faldende investeringer, fx udbygning af mobil- og internetforbindelser i Danmark femover vil kunne blive større igen. Det skyldes at priserne stiger, og derfor må man håbe at teleselskaberne omsætter det øgede provebue til flere investeringer i Danmark.

Flere telefusioner- og opkøb liggende i skuffen

Den danske sag om Telia og Telenor er kun én i rækken af en hel skuffe, som EUs konkurrencekommissær har liggende. Den første der skal afgøres i foråret 2016, er 3's opkøb af spanske Telefónicas britiske selskab O2. Dette opkøb vil angiveligt koste i alt 107 milliarder kroner, men allerede nu ser Margrethe Vestager også problemer ved dette opkøb. Det skyldes endnu en frygt for stigende priser, da dette opkøb vil blive landets største selskab.

Vil du spare penge på dit mobilabonnement?

mp.dk har hjulpet mere end 500.000 danskere siden 2012 med at finde det billigste mobilabonnement. Prøv vores søgemaskine og se hvor mange penge du kan spare årligt ved at skifte til et billigere mobilabonnement i dag!

Sammenlign nu (Oktober 2021 priser)