Nye roamingregler - hvordan påvirker de dit abonnement?

EU ændrer i roaming reglerne i løbet af sommeren 2017, men hvad vil det betyde for os forbrugere og teleselskaberne vi er kunder i

Til sommer (2017), vil der komme nye roaming-regler inden for Europa. De nye roaming-regler fra EU betyder fri data i alle EU-lande, uden at det skal koste noget ekstra. Herudover skal du heller ikke gøre noget selv og dit abonnement skifter ikke.

Hvornår ændres roaming reglerne

Nærmere præcist er det fra den 15 juni, at de nye regler træder i kraft. Herefter behøver du ikke længere sikre dig at slå roaming fra i frygt for at få en stor ekstraregning.

Det er der mange forbrugere, som er meget glade for. Men det er ikke teleselskaberne ikke. Det er nemlig dem, der skal betale regningen.

For danske teleudbydere vil det helt præcist koste 57 kroner hver gang du henter en gigabyte ned på din smartphone eller tablet. Det svarer til, at hvis du bruger 5 GB i andre EU-lande, end det, du har dit abonnement i, vil det koste teleselskabet 285 kroner. Det er selvsagt uden at du får en ekstraregning, men udelukkende teleselskabet, der får denne regning. Jens Rohde (RV), mener at det er en sejt for forbrugerne. Men det er ikke alle, der er lige enige i det. På sigt kan det nemlig få konsekvenser for hvor meget du kan roame. Det kan ende med, at du slet ikke kan roame.

Hvad sker der med vort abonnement og prisen herfor?

Ingen af de større teleselskaber har ønsket at udtale sig, men henviser i stedet til Jakob Willer fra Teleindustrien. Han gør det klart, at de nye regler ikke kan undgå at påvirke teleudbyderne økonomisk. Det vides stadig ikke, hvordan teleselskaberne hver især vil takle denne udfordring, men ifølge Jakob Willer er der fire umiddelbare løsninger, og de vil alle sammen ramme forbrugerne i sidste ende.

Den første er at hæve abonnementsprisen. Her bliver det ikke kun for nogle abonnementer, men alle. Det bliver således en generel hævning af alle priserne.

Den anden løsning kan være, at sænke mængden af data på de billige abonnementer. Det vil altså betyde, at kunderne ikke har lige så meget data tilgængeligt, som de før har haft.

Tredje løsning, som Jakob Willer ser det, er at fjerne roaming helt fra de billigste abonnementer. Simpelthen at fjerne muligheden for at bruge sit mobilabonnement i udlandet, og i stedet gøre roaming til en tillægstjeneste , så forbrugerne selv kan vælge, om de vil bruge telefonen i udlandet eller ej.

Den sidste løsning kan være at sætte begrænsning på mængden af data som der må bruges fra et dansk abonnement i udlandet. Det vil betyde, at forbrugerne kun har en vis mængde data når de rejser til udlandet.

Han er overbevist om, at de nye regler vil kunne mærkes hos forbrugerne fordi der jo netop forsvinder penge fra teleselskaberne, og de skal naturligvis findes et andet sted.

Der findes dog allerede begrænsninger i EU-aftalen. Der må nemlig ikke roames mere end 90 dage om året til den pris, der betales i det land, hvor abonnementet haves. Forslaget kaldes Fair Use og skal sikre, at du rent faktisk bor i det land, du har abonnement. Samtidig betyder det, at du skal være hjemme i det land, hvor du har abonnementet mindst en gang om måneden.

Reglerne træder, som nævnt, i kraft 15 juni 2017.

Vil du spare penge på dit mobilabonnement?

mp.dk har hjulpet mere end 500.000 danskere siden 2012 med at finde det billigste mobilabonnement. Prøv vores søgemaskine og se hvor mange penge du kan spare årligt ved at skifte til et billigere mobilabonnement i dag!

Sammenlign nu (Oktober 2021 priser)