Anbefalet af: Anbefalet/Omtalt af:
tv2
ekstra-bladet
politiken
jyllands-posten
Vi støtter:
ingenco2

Forstå hvorfor: Prisstigninger i vente på dit mobilabonnement

En prisstigning på mellem 10 og 20 kroner. Det er hvad TDC tidligere på måneden meldte ud, og andre spillere på markedet forventes at følge efter i den kommende tid.

Som de første af selskaberne på markedet for mobiltelefoni, har TDC meldt ud, at det bliver dyrere at benytte sig af deres mobilabonnementer. Deres prisstigning på 10 til 20 kroner om måneden kommer til at gælde for både nuværende og fremtidige kunder, og skal man tro teleanalytiker John Strand er TDC blot den første i en lang række af selskaber, der i den næste tid hæver priserne.

- Markedets øvrige teleselskaber ventes at følge efter, vurderer teleanalytikeren John Strand fra Strand Consult påBusiness.dk.

Årsagen til TDC’s prisstigning skal findes i en ny EU-lov om roaming, der fra midt juni træder i kraft. Kort sagt handler loven om, at mobilkunder frit skal kunne roame i hele EU, uden at skulle være bange for en stor regning, eksempelvis når de kommer hjem fra ferie.

Kompromis skyld i prisstigningerne

Der har i Bruxelles i EU været i gang i det helt store lobbyarbejde, og især de stor lande med mange rejsende turister har været imod en regulering af mobilmarkedet fra EU’s side. Den nye lov betyder to ting:

  1. Kunderne må ikke betale ekstra, når de benytter deres mobiltelefon i et andet land i EU.
  2. Mobilselskaberne skal stadig afregne til høje priser mellem hinanden.

Det er især punkt to der for alvor gør, at TDC og andre nu kommer til at hæve priserne. For med det punkt betyder det, at når danske turister med TDC-abonnement er i udlandet, så må TDC-forbrugerne ifølge loven ikke betale ekstra, og dermed bliver det TDC selv, der skal punge ud ved kasse et. Det betyder med andre ord, at alle selskabets kunder kommer til at betale ekstra for dem, som rejser ud i EU og benytter sig af den ’frie’ roaming der.

Turistdestinationerne jubler

Mens et land som Danmark, der er nettoeksportører af turister især til sydens varme, ikke kommer til at opleve økonomisk fremgang på aftalen, jubles der til gengæld anderledes i lande som Spanien og Italien, hvor EU-loven forventes at give et positivt boost til økonomien.

Det forventes ligeledes, at disse store turistlande fremover vil reklamere og opfordre deres turister til at ’roame løs’, fordi pengene fra roamingen (og i vores tilfælde fra de danske mobilselskaber) går direkte ned i kassen på de spanske og italienske teleselskaber. Flere eksperter melder allerede nu, at de tro på at mobilforbruget kommer til at eksplodere, når EU-loven i midt juni træder i kraft.

Med til historien hører dog, at prisen for en gigabyte data bliver reguleret ned til 19 kroner fra 2022. I dag er prisen det tredobbelte: 57 kroner for en gigabyte.

Til toppen
Brug for hjælp?
Janus
Jeg sidder klar til at hjælpe dig!
Få hjælp til at vælge
Hej! Må jeg hjælpe dig med at finde et billigere mobilabonnement?
Hvilket mobilselskab har du i dag?
Hvor meget taletid har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Hvor meget data har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Lige et sidste spørgsmål :) Hvor meget betaler du for dit mobilabonnement per måned?
Tak for dine svar. Lad os se om det ikke er muligt for dig at spare penge på dit mobilabonnement. Jeg sender dig direkte til søgeresultatet når jeg har lavet søgningen for dig.