Sådan gennemskuer du phishing

it kriminelle forsøger at lokke oplysninger af os forbrugere ved at anvende phishing, men hvad er det og hvad kan du gøre for at forhindre virus og hacking

I en tid med rigtigt mange it-kriminelle og alt for lidt fokus på it-sikkerhed, kan man blive fristet til selv at tage styringen. Det er man i hvert fald nødt til, hvis man vil være sikker på ikke at blive hacket og få virus.

Kort fortalt er phishing en metode som it-kriminelle bruger til at lokke personlige oplysninger ud af helt almindelige brugere. Metoden indebærer falske e-mails eller beskeder, som umiddelbart ser ud til at være fra kendte afsendere, eksempelvis SKAT, banken eller andre myndigheder. Men som inficerer din computer idet du følger det link, som er vedhæftet i mailen. Nogen gange kan det være svært at spore phishing fordi det netop ligner rigtige mails, derfor vil vi her liste nogle forbehold du kan tage, og gøre opmærksom på hvordan du ellers genkender phishing.

Rigtig mange phishing-mails påstår at du har vundet noget. Det kan enten være iPads, rejser, penge og alt andet. Vær derfor opmærksom på, om du overhovedet har deltaget i en konkurrence. Har du ikke det, har du heller ikke vundet noget.

Herudover er det altid en god idé at se hvem afsenderen er. Oftest bruger it-kriminelle helt almindelige navne når de sender mails ud, der kan for eksempel så Patrick Sørensen som afsender, hvilket jo i sig selv ikke umiddelbart virker mistænkeligt. Men her skal du altså være opmærksom på, om du kender nogen med det pågældende navn. no-reply mails kan også være et tegn på phishing. Det skal gøres klart, at det ikke altid er det. Det kan i lige så høj grad være, at afsenderen blot ønsker at være anonym. Mange online shops bruger no-reply mails. Hvis indholdet i mailen ikke giver nogen oplysninger om, hvordan du ellers kommer i kontakt, er det højst sandsynligt phishing.

Hvis afsenderen er en virksomhed eller en organisation, vil der højst sandsynligt være et link til deres hjemmeside. Det kan være farligt at følge links fra afsendere du er usikre på, fordi det netop kan være et forsøg på hacking. Du kan i stedet søge på virksomhedens navn via Google eller andre søgemaskiner, og her vurdere om virksomheden er genkendelig og ægte. Hertil kan du også tjekke om der i mailen står nogen former for kontaktoplysninger, men stadig uden at klikke på dem.

For at undersøge et firma, kan du tjekke domæneregistre. Hvis det er en dansk hjemmeside, altså som slutter på .dk, kan du undersøge hvem der ejer hjemmesiden via dk-hostmaster.dk.

Er virksomheden fra et land langt væk, eller et land du ikke umiddelbart har grund til at være i kontakt med, kan du næsten være sikker på, at det er fup.

For at undgå spam-mails i din indbakke, kan du slå spam-filtre til. Ingen synes det er sjovt at modtage spam-mails, og hvis du åbner mailen, vil det blive registeret og du vil med stor sikkerhed modtage flere i samme stil. Derfor er spam-filtre mere effektive. Både Gmail og Outlook har indbyggede spam-filtre. Men der findes også en række programmer som du selv kan installere og dermed indgå spam.

Vil du spare penge på dit mobilabonnement?

mp.dk har hjulpet mere end 500.000 danskere siden 2012 med at finde det billigste mobilabonnement. Prøv vores søgemaskine og se hvor mange penge du kan spare årligt ved at skifte til et billigere mobilabonnement i dag!

Sammenlign nu (December 2021 priser)