Ny sammenlægning vil kunne betyde større mobil-regning for kunderne

Er du Telia eller Telenor kunde, så kunne det være end ide at læse nedenfor. Sammenlægningen vil nemlig kunne betyde dyrer regninger for os alle.

Efter af TeliaSonera og Telenor fusionerede for knapt en uge siden, har der været meget snak om hvad det ville betyde for kunderne, som i dag anvender en af de to teleselskaber.

Flere eksperter samt Forbrugerrådet mener, at den nye sammenlægning ikke er en særlig god ting for det danske telemarked. Danmark har længe været det land med mest konkurrence på netop telemarkedet. Det skyldes de mange aktører på markedet og ikke mindst de mange lavprisselskaber. Efter fusionen på de to store telegiganter Telia og Telenor, som tilsammen kommer til at sidde på 40% af markedet, TDC på 41% og 3 på 12%, så vil priskrigen ikke længere være så intens, som vi har set førhen. Det vil i sidste ende betyde højere priser for danskerne.

"Hvis man alene jagter den billigste pris på basisydelserne, så skal man nok forvente, at der bliver længere mellem de aggressive tilbud", siger senioranalytiker i Sydbank, Morten Imsgard.

Derfor vil det også kunne betyde en højere pris for de kunder som allerede i dag får deres mobilregning fra en af de to selskaber. Selskaberne kan med mindre konkurrence, med tiden sætte prisen langsomt op på abonnementerne. Konkurrencen vil nemlig blive mindre intensiv.

"Det viser, at markeder med mere end tre operatører oftere har tilbud der udfordrer den normale praksis på markedet. Når vi går fra fire selskaber til tre, så behøver danskerne ikke at stå så tidligt op om morgenen, for konkurrencen bliver mindre intensiv", siger Richard Olav Aa, finansdirektør i Telenor.

EU bestemmer

TeliaSonera og Telenor skal først have godkendelse fra EU før de kan koble sig sammen 100% og det ser ud til, at det ikke er en hel nem sag. For hvis det står til Jeppe Kofoed, som er gruppeformand for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet, ja så skal telefusionen blokeres af netop EU-kommissionen. Han ser konkurrencen, og mener således at forbrugerne vil blive taberne i denne sammenlægning, da fusionens nye selskab og TDC vil sidde på hele 80% af det danske telemarked.

"I andre lande hvor der har været få store virksomheder på telemarkedet, har det medført til højere priser. Du kan også se, at TDC aktien er steget på det sidste, hvilket må betyde, at det kun er en god ting for TDC", siger Jeppe Kofoed.

Alt er sikkert, det er ikke til at vide hvordan det danske telemarked kommer til at se ud før fusionen er endelig, men konkurrencen vil blive svækket. Dog vil det måske kunne give mere plads til lavprisselskaberne. Hos 3 er man ikke helt sikker på hvordan deres strategi skal lægges, og er derfor gået i tænkeboks.

"Vi rykker jo en plads op til nummer tre, men der bliver nu meget langt op til nummer to", siger 3’s øverste chef Morten Christiansen og fortsætter - "det vækker klart bekymring at to giganter får en samlet markedsandel på 80% Det kan godt skræmme lidt, og det kan måske blive konkurrenceforvridende, så der skal EU’s konkurrencemyndigheder have styr på sagerne".

Det kunne være en fordel for 3 at sætte deres priser lidt ned, men heller ikke det vil 3’s topchef udelukke. Han mener at de skal tænkte sig godt om, inden der bliver rørt ved knapperne.

Der kan altså ske meget på det danske telemarked det næste stykketid, så hold øje.

Kilde: Ekstra Bladet

Vil du spare penge på dit mobilabonnement?

mp.dk har hjulpet mere end 500.000 danskere siden 2012 med at finde det billigste mobilabonnement. Prøv vores søgemaskine og se hvor mange penge du kan spare årligt ved at skifte til et billigere mobilabonnement i dag!

Sammenlign nu (Oktober 2021 priser)