Telegiganternes arbejde på 5G-mobilnettet

Det kommende 5G-mobilnet vil blive 100 gange hurtigere end det 4G-net vi kender i dag. Hvordan telegiganterne arbejder på sagen, kan du læse med om her.

For inden 2020 skal det kommende 5G netværk gerne være klar til udrulning. Det er den fælles forudsætning alle de store teknologiproducenter har i dag. 2020 er nemlig udkåret som året hvor danskerne og resten af kloden skal være klar på det nye 5G-mobilnet, der kan blive 100 gange hurtigere end det mobilnet vi har i dag.

Der er derfor en chance for, at du ikke længere behøver at bande og svovle over den dårlige mobilnædkning, når du står med mobiltelefonen i hånden. For med den nye teknologi bag 5G-mobilnettet skal du gerne kunne downloade film i bluray-kvalitet, altså top-kvalitet, på få sekunder. Inden da er der dog en hel del ting der skal falde på plads.

Der mangler eksempelvis stadigvæk standarder for selve 5G-teknologien. For selvom de mange teknologi -og udstyrsproducenter til den nye forbindelse er langt fremme, er de ikke alle enige om hvordan 5G-mobilnettet skal forgå. Det forventes at der i 2016 skal dannes bred enighed om standarderne for 5G netværket.

Telegiganterne forsker på livet løs

Online magasinet computerworld.dk har snakket med vicepræcident og mediechef for telegiganten Huawei, Roland Sladek, der også er ved at producere deres 5G-mobilnet. Han forklare således, "Selvom vi er et af de førende selskaber i 5G-forskningen, så mangler der eksempelvis satdig standarder for udviklingen af 5G. Ingen ved hvordan den egentlig bliver på nuværende tidspunkt," fortæller han.

Derfor må telegiganterne stadig forske på livet løs. De forsker blandt andet stadig i opdatering af antennerne på de såkaldte basestationer, der skal levere 5G ned til folks mobiltelefoner. Huawai har ligeledes stillet sig som mål, at forbedre og øge kapaciteten med 1.000 gange, hvortil der ligeledes kan forventes 100 gange hurtigere hastigheder end det vi kender i dag.

Forsinkelser er specielt noget der arbejdes effektivt på. Her er målsætningen at signal-forsinkelder skal ned på et ét milisekund eller endnu mindre, når telegiganten Huawei har fået gennemarbejdet sin 5G-teknologi.

Hos Huawei-konkurrenterne Ericsson og Nokia, er man også i fuld gang med at forske i 5G-mobilnettet, og hvordan alle tingenen skal have et sammenspil. Ericsson har både indendørs og udendørs testanlæg i Sverige og USA, hvor Ericssons ingeniører afprøver de hurtige forbindelser.

Computerworls.dk skriver ligeledes, at Ericsson senest er begyndt at arbejde på, hvordan en mobiltelefon kan kobles til mere end én sendemast. På den måde kan din mobiltelefon kobles til flere master på én gang, og gøre din forbindelse utrolig stabil, øge hastigheden og have rigtig god signalstyrke. Ericsson kalder teknologien for Multipoint Connectivity.

Tingenes Internet

5G-mobilnettet er anset for at blive den ledende udvikling for det såkaldte Internet of Things - paradigme. Tingenes Internet er derfor særdeles afhægige af hvordan 5G-mobilnettet udvikler sig. Tingenes Internet er det sammenspil hvor det forventes at selvkørende biler kan blive en realitet, maskiner skal kunne snakke sammen, og byer bliver højteknologiske. 5G netværket skal være byggestenen for netop dette, da det skal kunne bringe innovationens muligheder frem.

Der bygges på baggrund af 5G-mobilnettet lige nu testnetværk rundt om i verden. Her vil Danmark og Skandinavien være førende, og det skal politikerne hjælpe med at skubbe i gang. Alt dette kan du læse om her.

Vil du spare penge på dit mobilabonnement?

mp.dk har hjulpet mere end 500.000 danskere siden 2012 med at finde det billigste mobilabonnement. Prøv vores søgemaskine og se hvor mange penge du kan spare årligt ved at skifte til et billigere mobilabonnement i dag!

Sammenlign nu (December 2021 priser)