Anbefalet af: Anbefalet/Omtalt af:
tv2
ekstra-bladet
politiken
jyllands-posten
Vi støtter:
ingenco2

Telia står til milliardbøde

En særdeles omtalt bestikkelsessag i Usbekistand kan koste den svensk-finske mobilgigant Telia dyrt, og Telenor kan ryge med ned, og få del i regningen.

De amerikasnke myndigheder truer nemlig den svensk-finske mobilgigant Telia med en milliardbøde, efter det er kommet frem i lyset, at Telia har betalt penge under bordet for at skaffe sig en mobillicens i Usbekistan.

Den amerikasnke anklagemyndighed lægger op til en bøde på omkring 6,3 milliarder danske kroner, hvilket må siges at komme ubelegligt, efter fusionen med Telenor heller ikke gik igennem.

Telia har angiveligt i 2007 betalt penge under bordet, gennem et skuffeselskab, Takilant i Gilbratar, som dengang var kontrolleret af den usbetiske præcident Islam Karimovs datter, Gulnara Karimova, som på daværende tidspunkt havde ansvaret for telebranchen netop her.

Derfor efterforsker Schweiz, Holland og USA nu sagen og andre bestikkelsessager. Telia, som er blandt verdens ti største teleselskaber, meddelte for en uge siden, at koncernen nu trækker sig ud af de syv lande i det tidligere Sovjetunionen og ligeledes Asien på baggrund af skandalen. Skandalen der ligeledes kostede Telias topledelse og store dele af Telia-bestyrelsen deres poster.

Telenor kan også få milliard-bøde

Den delvis Telenor-ejede mobilgigant Vimpelcom, som er Ruslands næststørste mobilselskab, samt det ligeledes russiske MTS, står også til bøder på otte milliarder kroner for samme forseelser som Telia, skriver Svenska Dagbladet.

Begge selskaber, Vimpelcom og MTS, er børsnoteret i USA, hvad Telia ikke er. Telia købte dog et amerikans selskab med virksomhed i den tidligere sovjetstat Usbekistan, netop for at kunne udvide deres forretningen til disse lande. Derfor har anklagemyndigheden og den amerikasnke finansinspektion også inddraget Telia i deres undersøgelser.

Telenor meddelte i mandags, at de som Telia, nu har valgt at trække sig, og derved sælge sin ejenandel på 33 procent af Vimpelcom, på grund af bestikkelsessagen og et årelangt slagsmål med den russike milliardær Mikhail Fridman, som er den største ejer af selskabet. Den norske stat der ejer 56 procent af hele Telenor-koncernen, ventes nu at kunne få omkring 15,3 milliarder kroner ud af et slag.

Telia ønsker ikke at udtale sig om den mulige milliardbøde, og at de ligeledes ikke har sat penge af til en mulig bøde, forklare pressetalsmanden for Telia, Henrik Westman til Svenska Dagblad.

Til toppen
Brug for hjælp?
Janus
Jeg sidder klar til at hjælpe dig!
Få hjælp til at vælge
Hej! Må jeg hjælpe dig med at finde et billigere mobilabonnement?
Hvilket mobilselskab har du i dag?
Hvor meget taletid har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Hvor meget data har du inkluderet i dit mobilabonnement?
Lige et sidste spørgsmål :) Hvor meget betaler du for dit mobilabonnement per måned?
Tak for dine svar. Lad os se om det ikke er muligt for dig at spare penge på dit mobilabonnement. Jeg sender dig direkte til søgeresultatet når jeg har lavet søgningen for dig.